Mikroçip uygulaması; yumurtayı dölleyecek spermlerin seçimi aşamasında DNA hasarını tespit ederek döllenmeye uygun sağlıklı ve kaliteli spermlerin seçilmesinde etkili olan bir uygulamadır. Bu uygulama ile sağlıklı/sağlıksız, kaliteli/kalitesiz olan spermler birbirinden ayrıştırılmaktadır. ICSI yöntemi ile ayrıştırılmış sağlıklı ve kaliteli spermler anne adayının yumurtaları ile döllendirilmekte ve böylece anne adaylarımızın hamile kalma şansı artırılmaktadır.
Sağlıksız spermlerin diğerlerinden ayrılabilmesi için geliştirilen sperm chip, mikro kanallar kullanılarak geliştirilen küçük bir aygıttır. Bu mikro kanallar, spermlere doğal ortam sağlamak adına kültür sıvısı ile birlikte kullanılmaktadır. Çip içerisinde bulunan spermlerden yalnızca yeterli hareketliliğe ve şekle sahip olan hücreler diğer uca erişebilmektedir. Sperm chip tekniğindeki en büyük avantaj herhangi bir dış etken veya kimyasal madde kullanılmadan gerçekleştirilmesidir. Böylece tıpkı doğal süreçte olduğu gibi bir akış sağlanmakta ve bu da sperm üzerinde herhangi bir stres faktörü yaratmamaktadır. Bu teknik, özellikle zayıf sperm motilitesi ve morfolojisine sahip olan erkekler üzerinde etkin bir sonuç vermektedir. Ayrıca, spermde bulunan genetik kusurların embriyoya aktarılmasına engel olabilmek adına da yararlıdır.
Micro chip yöntemi ile seçilen kaliteli ve sağlıklı DNA’ya sahip spermler ile döllenen yumurtalardan oluşan embriyoların rahme tutunma başarı şansı bir nebze daha artmaktadır. Kısırlık, temel anlamda üç ana faktörden kaynaklanmaktadır. Bunlar; yumurta hücreleri, spermler ve kadın üreme sistemine ait olan rahim veya yumurtalık sorunlarıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi problemleri, bulaşıcı hastalıklar veya çevresel koşullar gibi başka faktörler de vardır. Ancak bu problemlerin görülme oranı temel faktörlere oranla nispeten düşüktür. Bebek sahibi olamayan çiftlerde erkekten kaynaklanan kısırlık sebepleri, kadınlarda görülenler kadar yaygındır. Yapılan araştırmalar, erkek infertilitesi ile kadın infertilitesi vakalarının benzer rakamlarda olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi alanında yapılan çalışmalar mikro çip uygulaması ile birlikte sperm chip ve fertile plus gibi uygulamaların gelişmesine katkıda bulunmuştur.